top of page

Pasaulinę psichikos sveikatos dieną ICN prisijungia prie pasaulinės kampanijos, skirtos su darbu susijusiems psichikos sveikatos poreikiams spręsti


Ženeva, Šveicarija, 2024 m. spalio 10 d. ─ Pasaulinę psichikos sveikatos dieną (spalio 10 d.) Tarptautinė slaugytojų taryba (ICN) prisijungė prie pasaulinės kampanijos, kuria siekiama atkreipti dėmesį į sveikatos priežiūros darbuotojų psichikos sveikatos poreikius visame pasaulyje.


Ši kampanija kartu su "United for Global Mental Health", Afrikos CDC ir Tarptautine medicinos studentų federacija sustiprins slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų balsus, kad būtų didinamas informuotumas apie veiksnius, dėl kurių jie yra ypač pažeidžiami dėl psichikos sveikatos ir gerovės pablogėjimo.


COVID-19 pandemijos metu slaugytojų psichikos sveikata buvo ypač sunki - mažiausiai 25 proc. sveikatos priežiūros ir slaugos darbuotojų nurodė nerimo, depresijos ir perdegimo simptomus. Slaugytojų, dirbančių gyvybės ir mirties sąlygomis, psichinei savijautai buvo ypač nepalanki situacija.


Tačiau po pandemijos psichikos sveikatos krizė sveikatos priežiūros sektoriuje tebesitęsia, o ją dar labiau apsunkina darbuotojų trūkumas, mažas darbo užmokestis ir įtemptos darbo sąlygos.


ICN pirmininkė Dr. Pamela Cipriano sakė: "Slaugytojai patiria įprastą kasdienį stresą ir kenksmingas darbo sąlygas, įskaitant per didelį darbo krūvį, stigmatizaciją, diskriminaciją ir smurtą, todėl kyla rimtas pavojus jų psichikos sveikatai.


Dėl šių streso veiksnių, kuriuos dar labiau paaštrino COVID-19 pandemija, slaugytojos perdegė. 40 proc. jaunesnių nei 55 metų sveikatos priežiūros darbuotojų jaučiasi išsekę, o daugiau nei 10 proc. svarsto galimybę palikti pacientų priežiūrą.


Todėl raginame nedelsiant imtis veiksmų, kad slaugytojams būtų sukurta saugesnė ir palankesnė aplinka, užtikrinanti fizinės ir psichinės sveikatos gerėjimą, kuris leistų užtikrinti, kad sveikatos priežiūra ir toliau būtų tvari. Šie veiksmai yra labai svarbūs siekiant išlaikyti sveiką darbo jėgą ir pritraukti naujų darbuotojų į šią nuostabią profesiją".


Pastarosiomis dienomis ICN vyriausiasis vykdomasis pareigūnas Howardas Cattonas pridūrė tiesiogiai bendravęs su nacionalinėmis slaugytojų asociacijomis Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Libaną:


"Negalime neįvertinti didžiulės psichologinės įtampos, su kuria susiduria mūsų kolegos, dirbantys konflikto zonose ir patiriantys didžiulį spaudimą, su kuriuo, laimei, dauguma iš mūsų niekada nesusidurs. Tokio traumavimo masto negalima pervertinti - slaugytojos mums pasakojo, kad matė siaubingus vaizdus, kurių neįmanoma nepastebėti. Nė vienas slaugytojas niekada neturėtų būti kankinys už tai, kad paprasčiausiai atlieka savo darbą.


"Šią savaitę iš kolegų Libane išgirdome tiesioginių liudijimų apie didžiulį konflikto poveikį slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų fizinei ir psichinei sveikatai.


"Visose konfliktų zonose kyla pavojus jų psichinei gerovei, todėl privalome padaryti viską, ką galime, kad padėtume pasiekti paliaubas, kurios yra vienintelis būdas nutraukti dabartinį smurto ciklą, kurį stebime visame pasaulyje."


ICN nori, kad vyriausybės ir darbdaviai pirmenybę teiktų slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų psichikos gerovei, užtikrindami saugų darbuotojų skaičių, spręsdami smurto darbe problemą ir stiprindami profesinės sveikatos paslaugų prieinamumą.


Šią Pasaulinę psichikos sveikatos dieną ICN ragina visas suinteresuotąsias šalis imtis neatidėliotinų veiksmų slaugytojų sveikatai ir orumui visame pasaulyje apsaugoti. Man taip pat ypač rūpi slaugos studentų ir pradedančiųjų slaugytojų psichologinė gerovė, nes tai, ką jie mato, gali taip neigiamai paveikti jų profesiją, kad jie apskritai ją paliks. Puoselėdami psichikos sveikatą darbe, galime sukurti atsparesnę ir užjaučiančią sveikatos priežiūros sistemą mums visiems."


Šiais metais ICN parengė naujas psichikos sveikatos slaugos plėtros gaires, skirtas profesinėms organizacijoms, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams, reguliavimo institucijoms, politikos formuotojams ir visuomenei.


Jos Permainų chartijoje pateikiama dešimt politinių veiksmų, kurių turi imtis vyriausybės ir darbdaviai, kad būtų sukurtos ir išlaikytos saugios, įperkamos, prieinamos ir reaguojančios sveikatos priežiūros sistemos, o slaugytojai iš nematomų taptų neįkainojamais.


Daugiau informacijos apie ICN prisijungimą prie pasaulinės kampanijos, kuria siekiama suteikti prioritetą sveikatos priežiūros specialistų psichikos sveikatai, kartu su mūsų partneriais "United for Global Mental Health", Afrikos CDC ir Tarptautine medicinos studentų asociacijų federacija (IFMSA) rasite čia.

5 views

Comments


bottom of page