SAM: sveikatos sektoriaus pasirengimas mobilizacijai ir galimoms grėsmėms yra bendras valstybės ir savivaldybių tikslas
top of page

SAM: sveikatos sektoriaus pasirengimas mobilizacijai ir galimoms grėsmėms yra bendras valstybės ir savivaldybių tikslas





Birželio 26 d. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva Vyriausybės rūmuose surengtas valstybės ir savivaldybių atstovų susitikimas, kuriame aptartas sveikatos sektoriaus pasirengimas mobilizacijai ir galimoms grėsmėms. Susitikimo metu pasidalinta valstybės ir savivaldybių jau nuveiktais darbais bei lūkesčiais, kaip sveikatos sistemos parengtis turėtų būti stiprinama artimiausiu metu.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė pabrėžė, kad sveikatos sektoriaus pasirengimas mobilizacijai ir galimoms grėsmėms yra bendras valstybės ir savivaldybių tikslas. „Valstybė kartu su savivalda turi bendradarbiauti rengiant sveikatos sektorių mobilizacijai, galimoms grėsmėms – turi būti kartu planuojami veiksmai ir priemonės, nustatytas paslaugų teikimo valdymo mechanizmas. Turime sutarti, kaip stiprinsime sveikatos sektoriaus įstaigų gebėjimą veikti nepertraukiamai, esant tiekimų sutrikimams. Itin svarbus įstaigų materialinis pasirengimas ir medikų parengimas teikti paslaugas grėsmės akivaizdoje. Tai bendra mūsų visų pareiga“, – sakė SAM kanclerė J. Grebenkovienė.

 

Susirinkusiesiems buvo pristatytos ruošiamos priemonės, skirtos valstybės mobilizacinių užduočių įgyvendinimui. Pažymėta, kad ypatingai svarbu vertinti sveikatos sistemos subjektų galimybes užtikrinti veiklos tęstinumą, esant įvairaus pobūdžio sutrikimams. Kaip gerasis pavyzdys pristatyta traumų klasterio, kurį sudaro 14 stacionarinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų, parengtis.

 

Apžvelgti jau pradėti vykdyti ir dar planuojami mokymai, skirti operatyviai ir koordinuotai teikti sveikatos priežiūros paslaugas mobilizacijos metu. Iš viso planuojama apmokyti per 6 tūkst. sveikatos sistemos darbuotojų.

 

Atkreiptas dėmesys, kad įsigaliojus Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymui buvo išplėsta sveikatos sistemos civilinės saugos pajėgų apimtis – esant karo padėčiai, privačios gydymo įstaigos yra įpareigotos prisidėti prie sveikatos sistemai numatytų užduočių įgyvendinimo.

 

Siekiant pasiruošti galimoms grėsmėms, Seime jau pritarta Valstybės gynybos fondo įstatymui, šiuo metu Seime svarstoma Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programa, SAM rengia infrastruktūros pritaikymo įvairioms grėsmėms standartą, metodines įstaigų parengties gaires bei kitas priemones, padėsiančias įstaigoms rengti savo ekstremalių situacijų valdymo planus, tobulinti savo parengtį.

Rudenį Lietuvoje planuojamos rengti plataus masto pratybos, įtraukiant visus šalies sektorius, kuriems priskiriamas mobilizacinių užduočių įgyvendinimas arba pagalba jas įgyvendinant. Pratybos rengiamos siekiant patikrinti valstybės pasirengimą karo padėčiai, įskaitant ir sveikatos apsaugos sektoriaus parengtį.

 


2 views
bottom of page